tiistai 10. huhtikuuta 2012

Hugo Cabret

Peter Pan sisälläni hihkuu ilosta aina, kun se saa lukea jotakin niin hienoa kuin Brian Selznickin kirjat - tai nähdä jotakin niin perin lumoavaa kuin Martin Scorsesen ohjaama Hugo. Molemmat ovat kieltämättä sitä elokuvan (tai sitten kuvakirjan) taidetta koskettavimmillaan.

T'ähän mennessä Selznick on ehtinyt julkaista käsittääkseni vasta muutaman oman kirjan sekä kuvittaa lukuisia muita. Mutta minkälaisia kirjoja! Hugo Cabret onnistuu käytännössä luomaan kokonaisen uuden kirjallisuuden lajityypin. Ja hänen vielä toistaiseksi suomentamaton Wonderstruck onnistuu hiomaan sen timantinkirkkaaksi. Jos aikuinen mies ei pysty jälkimmäistä lukemaan kuivin silmin, niin vika ei todellakaan ole kyyneltiehyeissä.

Hugo Cabret on kirjana ihan kelpo kamaa, mutta vasta leffa räjäyttää sen lopullisen pankin. Scorsesen on aivan pakko rakastaa elokuvia henkeen ja vereen, sillä tuskin hän olisi ikipäivinä muuten tehnyt kyseisenkaltaista filmiä. Se on nimittäin yhtä taiteenlajin juhlaa alusta loppuun; vaikea tuota on edes haukkua lasten- tai perheleffaksi - olkoon se sitten elokuva ihmisyydestä.

Niin, ja unelmista: olivatpa ne sitten päähenkilö Hugon unelmia, tai yhden sivuhahmoista Georges Mélièsin, tai toisaalta Scorsesen omista - taikka lopulta minun itseni!

Hugo 3D (2012)
****

Hugo Cabret
***

Wonderstruck
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti