maanantai 24. lokakuuta 2011

Kate Bush

Satuin eilen huomaamaan - kaikeksi yllätyksekseni ja järkytyksekseni - että Kate Bushilta on tulossa uusi albumi. Miten se voi edes olla mahdollista? Eikö häneltä juuri alle puoli vuotta sitten tullut jo levy ulos? Eikö joka albumin välissä pidäkään olla viittätoista vuotta? Mihin maailma on oikein menossa...

Jos muistini pelaa oikein, niin käsittääkseni Bush ehti tehdä yhden ainoan kiertueen ja siitäkin on reilut kolmisenkymmentä vuotta. Niin, ja todellakin kahden albumin (Aerialin ja sitä edeltäneen) välissä ehti vierähtää 12 vuotta. Itsehän tutustuin naisen tuotantoon juuri tuon Aerialin muodossa, minkä jälkeen sain käsiini sitten tämän viimeisimmän eli Director's Cutin. Sen lisäksi minulta löytyykin vain rikollisen suppea "best of" Whole Story.

Kun pääsin tutustumaan Katen "ohjaajan versioon" en voinut kuin hämmästellä, miten tuoreelta kyseinen musa voikaan kuulostaa. Kappaleethan ovat tosiaankin jo 80-90-lukujen heiniä, mutta olisin voinut vaikka vannoa, että ne on kirjoitettu vasta äskettäin. Totta kai ne on rukattu uusiin kuosiin, mutta siitä huolimatta ne kuulostavat paljon enemmän tältä päivältä kuin vaikkapa Lady Gagan jotkut viimeaikaiset hengentuotteet.

Ehkä en pysty ikinä saamaan niitä samoja kicksejä kuin henkilö, joka on löytänyt daamin musiikin minua aiemmin. Sillä koska itse olen vasta aikamoinen keltanokka, niin minulta jää kokonaan puuttumaan vastaavat tunnesiteet. Ihminenhän ei koskaan pysty unohtamaan ensirakkauksiaan: Daft Punk, Kent, Bob Dylan. Joten jos vaikkapa Zimmermanin Bobby pistäisi vanhoja kipaleitaan uuteen kuosiin ja levyttäisi niistä albumillisen, en voisi muuta kuin hihkua mukana.

Ehkä pitäisi todellakin tutustua Bushiin huomattavasti tätä tarkemmin. Hänen musiikkinsa todellinen aarrearkku nimeltään This Woman's Work on vain niin rikollisen kallis, ettei tällaisella köyhällä opiskelijanplantulla ole siihen ikimaailmassa varaa. Mutta ehkä tilanne korjaantuu, kun saan käsiini sen ensi kuussa ilmestyvän 50 Words for Snow -kokonaisuuden. Sitä odotellessa...

Director's Cut

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti