tiistai 18. lokakuuta 2011

Lars von Trier & Anders Breivik

Älkää pelästykö. En aio vetää yhtään ainoaa johtopäätöstä von Trierin elokuvien että Breivikin sairaiden manifestien välillä. Huomioni kiinnitti vain se tosiseikka, että kummastakin herrasta on suht samanverran tietoa Wikipediassa. Toinen tekee loistavia filmejä ja toinen taas - noh, jokainen voi kyllä päätellä itsenäisesti.

Satuin tuossa vähän ajan sisällä katsastamaan Larsin kaksi elokuvaa: Itse asiassa tarkemmin sanottuna Amerikka-trilogian osat yksi et kaksi, joiden nimet ovat Dogville sekä Manderlay. Tuo ensinmainittu kiinnitti huomioni jo pelkästään siitä syystä, että kuulin sen olleen Andersin "suosikkeja". Joten olihan se pakko sitten katsastaa. Enkä pettynyt.

Olen aina onnistunut pitämään von Trieriä jonkinlaisena psykopaatti-naistenvihaaja-natsina, mihin en nyt ota sen enempää kantaa. Mutta uutena asiana tuli se, että ei helvetti sentään, mieshän osaa oikeasti ohjata ja kirjoittaa elokuvia. Dogvillen jälkeen - ja varsinkin, kun katsoin siihen vielä jatkoa - jäin vain miettimään, että jätkähän on suoranainen 2000-luvun Kubrick. Ja se on jo paljon sanottu se.

Aikaisemmin olin katsonut vain ja ainoastaan Dancer in the Darkin ja senkin käytännössä pelkän Björkin vuoksi. Toiseksi olin ehtinyt tsekata Antichristin. Edellinen on yksi lempileffoistani, mutta toinen rehellisesti sanottuna suoranaista - sanonko mitä? Nyt mieleni onkin tehnyt 180 asteen täyskäännöksen, joten en vain voi olla katsomatta, mitä kaikkea muuta tyyppi onkaan ehtinyt duunata. Vielä pitäisi tsiikata tuo tuore Melancholia - niin, ja "Nymfomaania" odotellessa...

Dogville (2003)
*****

Manderlay (2005)
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti