maanantai 13. elokuuta 2012

Dionysos-kompleksi

Yritän nyt edellä esitetyn perusteella selvittää, miksi eilinen Björkin esiintyminen Flow'ssa oli kerrassaan kehno. Voisi jopa väittää, että se ei ollut konsertti ollenkaan...

I. Keikka ei voi aiheuttaa kipua. Konserttitilanne on mahdoton, jos se aiheuttaa kuulijassa/kokijassa joko henkistä taikka fyysistä kipua. Tämä on sula mahdottomuus.

II. Levyltä kuultu musiikki taas hyvinkin voi aiheuttaa suurtakin kipua. Tästä käy hyvänä esimerkkinä Lou Reedin Metal Machine Music - joka saa aikaan voimakasta ärsytystä.

III. Näytelmä ei voi koskaan aiheuttaa kivuntuntemuksia. Tämä on täysin mahdotonta, vaikka kyseessä olisikin Brecht tai Beckett. Siinäkin tapauksessa katsojan on pakko onnistua nauttimaan esityksestä.

IV. Tästä huolimatta elokuva voi ja saa aiheuttaa kivuntuntemusta. Tässä ei ole mitään väärää - se on jopa joissain tapauksissa ihan suositeltavaa. Esimerkkeinä Hanekenin sekä von Trierin elokuvat.

1 kommentti:

  1. Olen vakuuttunut, että Bertoldt Brehtin näytelmä voi aiheuttaa kivuntuntemuksia, erityisesti, jos se esitetään saksaksi. :)

    VastaaPoista