maanantai 14. toukokuuta 2012

Lana + Marina = Lady Gaga

Jos Lady Gagan voisi erottaa kahdeksi eri persoonaksi tyyliin Dr. Germanotta sekä Ms. Gaga, niin ensimmäinen kuulostaisi todennäköisesti jotakuinkin samalta kuin Lana Del Rey; kun taas jälkimmäinen olisi enemmän Marina & the Diamondsin kaltainen. Olipa pitkä lause.

Nimittäin molemmat artistit voidaan johtaa alkuperäänsä, joka on Lady Gaga - joka taas voitaisiin hyvin jakaa vaikka kuinka moneen eri osaseen, mutta älköömme nyt keskittykö siihen. Jos neiti Germanotta olisi halunnut tulla varteenotettavaksi laulaja-lauluntekijäksi (à la Tori Amos) soisi levysoittimissamme parhaillaan vastaavaa musiikkia kuin tuolla "gangsta-Nancy Sinatralla".

Mutta koska daami valitsi toisin - ja loppu on tietysti historiaa - on hänen jälkeensä ilmaantunut kaikenmoista jäljittelijää tyyliin Rihanna ja Katy Perry. Suhteeni edellä mainittuihin on mitä on, mutta vaikeaksi asian tekee, kun on kyse jostakin niinkin erilaisesta kuin Marina Diamandis: jos en olisi sattunut lukemaan kyseisen neitokaisen haastattelua eräästä julkaisusta, olisi levy vaikuttanut itseeni totisesti suuresti eri tavalla.

Levy kuulostaa nimittäin aivan Gagan Fame-albumilta. Biisit vaihtelevat purkkapopista Ibiza-muzakkiin, joten yhtäläisyyksiä edelliseen tuotokseen on kovin vaikea enää löytää. Tosin kun alkuperäisenä tarkoituksena onkin ollut tehdä jonkinlaista listahittipastissia erilaisten roolihahmojen turvin, herättää julkaisu yhden kysymyksen:

Miksi voin kuunnella tätä, mutten sitten Perryä ja Rihannaa?

Lady Gaga: Born This Way (2cd)
*****

Lana Del Rey: Born to Die (deluxe)
****

Marina & the Diamonds: Electra Heart (deluxe)
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti