keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Zen & Zen

Zen-buddhalaisuus on kieltämättä kyllä aikamoisen jännittävä "uskonto". Tiesittekö muuten, että jopa sammakot meditoivat. Katsokaa vaikka niiden jalkoja - nehän ovat lootusasennossa! Kun sammakko "meditoi", hän ei ajattele yhtikäs mitään. Mutta jos joku tökkii sitä kepillä persuksille, tämä irvistää. Jos taas kärpänen sattuu lentelemään suoraan sen nenän editse, singahtaa kieli suoraan tämän suusta napaten ötökän päivälliseksi...

Seuraavaksi tulee improvisoitu zen-kertomus. Voi olla, että olen lukenut sen jostain - tai voi hyvinkin olla, että olen vain keksinyt jutun omasta päästäni. (Taikka sitten molempia.)

Olipa kerran koira. Hänellä oli tapana nukkua päiväuniaan temppelin rappusilla. Juuri kyseisessä temppelissä munkit rukoilivat päivittäin. Eräällä kerralla koiran ohi kulki zen-mestari: Aamulla hän vielä hyppäsi hurtan yli, mutta jätti sen muuten jatkamaan nokosiaan. Kun sitten illalla mestari tuli takaisin meditaatiosta, hänpä päätti potkaista koiraa takapuoleen; juuri samalla hetkellä tämä nelijalkainen valaistui sekä saavutti nirvanan.

Mitä tästä siis opitte? Ette mitään! Hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti