torstai 3. marraskuuta 2011

Led Zeppelin II

Tämä topic ei kerro Zeppelinien tokasta albumista. Oli vain aivan pakko nimetä se järjestysnumerolla. Kyseinen bändihän julkaisi kaikki kolme (tai jopa neljä) ensimmäistä albumiaan pelkällä Led Zeppelin -nimellä. Bändin nimi taas tulee legendan mukaan siitä, että kyseisen yhtyeen uran arveltiin olevan yhtä pitkä kuin lyijyilmapallon (lead balloon) lento.

Oli se nyt vähän pitempi - sellaiset 12 vuotta. "Zeppeliini" nimittäin valitettavasti putosi kuin Hindenburg, kun yhtyeen rumpali kuoli yllättäen. Eikä siinä sitten muilla näköjään ollut enää mitään syytä jatkaa yhteisiä soittohommia. Tarina on jotakuinkin kovin samankaltainen kuin edesmeneellä The Doorsilla sekä sen surullisenkuuluisalla solistilla Jim "Liskokuningas" Morrisonilla.

No, se historiasta. Aikaisemmin tulin kertoneeksi, että Led Zep on periytynyt isältä pojalle, mikä pitää edelleen hyvin paikkansa. Satuin tuossa hankkimaan CDONista neljän levyn Led Zeppelin -boxin. Hinta oli suhteellisen suolainen, mutta kestin sen kuin mies. Tämä sitten riittääkin minulle loppuiäkseni, niin kuin isäni tapasi aina sanoa vastaavassa tilanteessa. Sitä ennen olin ehtinyt ostaa Anttilasta käytännössä puoli-ilmaiseksi bändin tuoreimman "best of" -kokoelman nimeltään Mothership.

Maailmassa on ehkä vain kaksi miestä, joiden vuoksi ryhtyisen homoksi: Ville Valo sekä nuori Robert Plant. Jos heräisin noiden herrojen välistä, niin en tiedä, mitä olisi käynyt; kenties olisimme kuunnelleet hyvää musiikkia ja sitten hieman jammailleet yhdessä. Ai niin, olinkin parhaillaan puhumassa musasta.

Tuo Mothership ei onnistunut täysin tyydyttämään Zeppelinin mentävää aukkoa musiikkitodellisuudessani, joten jouduin hankkimaan sitä lisää. Porttiteoria tosin toimi tässäkin tapauksessa, sillä mukana ollut dvd imaisi minut sen verran pahasti mukaansa, että oli pakko hankkia myös varsinainen Led Zeppelin -devari. "Äitialus" piti nimittäin sisällään parhaita paloja kyseisestä devarista. Siitä olen kuitenkin kertonut enempi jo muualla, joten en ala toistamaan sitä tässä.

Käytännöllisesti katsoen kokoelmilla ei ole mitään eroa kuin se, että edellinen sisältää puolet enemmän musiikkia. Tämä jälkimmäinen muistuttaa kovasti sitä paitsi neljän albumin paketista julkaistua riisuttua kahden levyn versiota. Sitä tuskin kukaan enää hankkii itselleen, kun on kerran parempaakin tarjolla. Onhan tosin koko poppoon tuotanto pistetty yksiin kansiin (peräti kahteen otteeseen), mutta niiden hinnat liikkuvat sellaisissa tähtitieteellisissä summissa, että pitäisi varmaan alkaa myydä itseään, että ne pystyisi omistamaan.

Led Zeppelin (4cd)
*****

Mothership (2cd+dvd)
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti