maanantai 14. marraskuuta 2011

Martha Washington

"Antakaa minulle vapaus - tai antakaa minulle kuolema!"

Suurin piirtein näin alkaa Frank Millerin kirjoittama sekä Dave Gibbonsin kuvittama kertomus Martha Washingtonista. (Ei siitä Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin vaimosta.) Kyseessä on nuori, musta ja kalju nainen, jonka korvassa killuu rauhanmerkki ja joka tykkää pukeutua Amerikan lippuun.

Millerhän muistetaan parhaiten sekä Sin Citystä että 300-sarjakuvasta, joista molemmista on jopa tehty Hollywood-tuotannot. Gibbons taas on kuvittanut niinkin tuikituntemattoman sarjakuvaromaanin kuin Vartijat - Watchmen. Tarvitseeko minun enempää sanoa?

Jos nyt sanon kuitenkin. Marthan odysseia, joka pitää sisällään 100 vuotta fiktiivistä aikaa, noin parikymmentä vuotta todellista aikaa ja käsittää kuutisensataa sivua kuutena eri kirjana, on nyt koottu yhteen niteeseen. Eikä teoksen nimi ole enempää eikä vähempää kuin The Life and Times of Martha Washington in the Twenty-First Century. Kirjan julkaisseelta Dark Horselta tätä voisi pitää jo jonkinlaisena kulttuuritekona.

Ensimmäinen osa Give Me Liberty alkaa Marthan syntymällä ja viimeinen Martha Washington Dies päättyy luonnollisesti sankarittaren kuolemaan. Siinä välissä Martha ehtii viettää syntymäpäiviä (Happy Birthday MW), lähteä sotaan (MW Goes to War), kadota avaruuteen (MW Stranded in Space) sekä pelastaa koko maailman (MW Saves the World).

Näistä ensimmäinen osa on omaa luokkaansa kuvituksensa mutta aivan erityisesti kerronnansa puolesta. Siitä meno sitten kovenee, kun taas tunnelma hieman latistuu. Jos Frank vain olisi jatkanut Libertyssä aloittamaansa linjaa, niin kyseessä olisi voinut olla seuraava Vartijat. Mutta meininki lähti kuitenkin pikkaisen eri teille - tästä voinee osittain syyttää myös Davea, joka käsittääkseni ei enää halunnut tehdä toista Watchmenia.

Give Me Liberty
*****

Martha Washington Goes to War / Saves the World
****

Happy Birthday Martha Washington / Stranded in Space / Dies
***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti