lauantai 10. syyskuuta 2011

Astro City

Sain äskettäin valmiiksi pienehkön lukurupeamani, kun luin putkeen kaikki ilmestyneet - tai mitä nyt kirjastosta sattui vain löytymään - Astro City -sarjakuvat. Sarjan kirjottajanahan toimii tuo Kurt Busiek, joka on monille enemmänkin amerikkalaista sarjista seuraaville varmaankin suhteellisen tuttu tapaus. Itse tosin tutustuin miehen tuotantoon ihka ensimmäiseksi Marvelin julkaiseman Marvelsin kautta.

Astro City on Busiekin ihan "oma" sarja, joten kaikki mitä hän siihen paneekaan, tulee häneltä itseltään sekä kollegoilta eikä siis Marvelin ja DC:n kaltaisilta suurilta sarjiskoneilta. Tämä on kyseisen sarjan sekä suurin etu että myös pahin haitta. Syy siihen on se, että kun on lähdetty tekemään supersankarisarjakuvaa, jossa ei ole mukana niitä kaikkien tuntemia batmaneitä, supermanejä sekä spider-manejä, niin on huomattavasti vaikeampi saada ihmiset koukutettua.

Siinä Kurt onnistuu kuitenkin varsin näppärästi, mutta selvästi on tullut kyseisten lehtitalojen hengentuotteita luettua hivenen tarkemminkin. Nimittäin ne samat hahmot sivuilta kyllä löytyvät - tosin erilaisina alter egoina. Lukija voi sieltä sitten bongailla Batmanin ja Supermanin sekä X-menin ja Fantastic Fourin. Busiek on silti hoitanut hommansa sen verran hyvin, että tuskin lakimiehet hänen ovelleen ihan heti tulevat kolkuttelemaan.

Viidestä albumista kolme sisälsi pikemminkin lyhyitä sarjakuvanovelleja ja kaksi muuta taas vähän pitemmät tarinat. Selvästi lyhyet jutut sopivat sarjan henkeen huomattavasti paremmin. Isommat kertomukset alkavat pikkuhiljaa hieman tympiä - ehkä juuri niiden vähemmän karismaattisten päähenkilöiden vuoksi - mutta novelleja lukee kyllä ilokseen. Tosin viimeisen kirjan kohdalla oli jo huomattavissa lievää leipiintymistä...

Se on kuitenkin aika merkillepantavaa, että joka osan alussa oli kovin mairitteleva esipuhe, joita oli hommattu rustaamaan Neil Gaimanin sekä Frank Millerin kaltaisia supertähtiä. Voisi melkein luulla, että nyt ollaan puhumassa jostakin Vartijoiden kaltaisesta merkkipaalusta (onneksi kuitenkin Alan Moore ei ollut kehujien joukossa). Ehkä kun sitä itsekin päättää julkaista jotain sitten hamassa tulevaisuudessa, niin pitänee kaiketi panostaa juuri noihin puheisiin. Sillä kuka se kissan hännän nostaisi, jos ei kerran kissa itse.

Life in the Big City
****

Confession
***

Family Album
****

Tarnished Angel
***

Local Heroes
**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti