lauantai 3. syyskuuta 2011

Led Zeppelin

Zeppelin on nyt periytynyt isältä pojalle (vaikka en tosin osaakaan sanoa, kuunteliko isäni koskaan Led Zepiä nuoruudessaan...) Kovin kummallista diggailla bändistä, joka on kuitenkin hajonnut jo ennen omaa olemassaoloa. Noh, hyvä musiikkihan ei vanhena - vai mitä sanovat Mozart ja Beethoven?

Tutustuin tuossa kahteen kyseiseltä bändiltä julkaistuun dvd-laitokseen: Toinen niistä oli tämä jo jonkinasteiseksi klassikoksi muodostunut "The Song Remains the Same" ja toinen vähän tuoreempi tapaus eli hyvin yksinkertaisesti nimetty "Led Zeppelin DVD".

Tuo "Remainshan" on jo tosiaankin 70-luvun heiniä, mutta siitä on kuitenkin laitettu pihalle tupla-dvd:tä, tupla-cd:tä sekä blu-raytä ja kaikkea muuta kivaa. Itse kun olen köyhä opiskelija, niin piti suosiolla tyytyä vain ja ainoastaan devarijulkaisuun. Eikä se huono ole, mutta yhdistelmä kiertuedokkaria, livetaltiointia ja näyteltyä leffaa kuulostaa paperilla kyllä huomattavasti paremmalta kuin mitä se tosiasiassa oli. Lopputuloksena on vain dokumentointi Zepien USA:n keikoista, vahvistettuna huonolla gangsteri/keskiaikaelokuvalla yms.

Jälkimmäinen julkaisu on kuitenkin ihan toista maata ja omaa luokkaansa. Siihen on nimittäin päätetty kerätä yhteen kasaan kaikki bändin kovimmat keikat kotimaassaan ynnä muuta sälää. Matskua pitäisi olla yhteensä se viitisen tuntia, mutta vähemmästäkin tulee paha ähky. Hyvin pystyy dvd:ltä seuraamaan, miten kundien tyyli muuttuu, mutta meno pysyy kuitenkin aina yhtä kovana. Plätyltä muuten löytyy sekä kitaransoittoa viulunkielellä plus maailman ehkä pisin rumpusoolo, jota ei ihan turhan päiten ole nimetty "Moby Dickiksi".

Niin, ja jos joku ei vielä tiedä, mikä on Led Zeppelin, niin tässä tulee lyhyt kertaus: Brittirockin lahja maailmalle. Se piti sisällään maailman ehkä makeimmilla hiuksilla ja isoimmalla haarusmuhkulla varustetun solisti Robert Plantin ja Jimmy Page -nimisen kitaravirtuoosin (sekä myös kaksi muuta häiskää, joiden molempien nimi oli muuten John).

The Song Remains the Same (2dvd)
***

Led Zeppelin DVD (2dvd)
*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti