lauantai 17. syyskuuta 2011

Fantasiasta

Olen aina onnistunut pitämään Tolkienia jonkinlaisena modernin fantasiakirjallisuuden isänä. Nyt joudun kuitenkin muuttamaan hieman katsantokantaani, sillä löysin jopa vielä Herra Tolkienia vanhempaa fantasiaa. Nimittäin Lordi Dunsanyn - onpa muuten kerrassaan mahtava kirjailijanimi - jolta luin vastikään romaanin nimeltään Haltiamaan kuninkaantytär.

Kyseinen teos on ilmestynyt vuonna 1924 - voitteko uskoa! - eli siis jo ennen toista maailmansotaa sekä hobitteja ja muita vastaavia. Voihan tosin olla, että J. R. R. on ehtinyt rustata omia Keskimaa-aiheisia juttujaan jo ennen kollegaansa, mutta tällä kertaa kelpo lordimme on ainakin kerinnyt julkaisemaan häntä ennen. Kirjan on väitetty inspiroineen muitakin alan kirjailijoita, kuten mm. Ursula K. Le Guin sekä H. P. Lovecraft. Itse voisin lisätä listaan myös esim. Neil Gaimanin.

Onkin pakko myöntää, että näin jälkeenpäin ajateltuna Gaimanin Tähtisumussa sekä Dunsanyn Haltiamaassa on jotain kummallisen samankaltaista. Plagioinnista ei tietenkään ole kysymys, mutta kummassakin puhutaan rajantakaisesta, maagisesta valtakunnasta. No, tämä on tainnut olla jo ennen tätä aika tuttua kauraa saduissa sekä muissa kansantarinoissa. Dunsany voi tosin olla ensimmäinen ns. vakavasti otettava fantsukirjailija.

Fantasiahan on taiteenlajina käytännössä yhtä vanha kuin ihminen itse. Vai voiko joku muka pitää Raamattua sataprosenttisena totena. Tai vaikkapa Kalevalaa. Tai Beowulfia. Tämä on ehkä turha yleistys, sillä Raamattuahan pidetään joissakin piireissä Jumalan sanana; ja eikö myös haltioita sekä peikkoja ja menninkäisiä ollut joskus ihan "oikeasti" olemassa? Olisipa mukava muuten törmätä muutamaan...

Se täytyy kuitenkin mainita, että Lordi kirjoittaa harvinaisen kauniisti sekä koirista ja ketuista että peikoista - eli siis kaikista niistä, joista itsekin pidän. Romaani on myös harvinaisen koskettava iästään huolimatta; joissain kohdin kirjaa koin jopa, että siinä ei puhutakaan ihmisen kaipuusta haltioiden luo - vaan ihmisen tarpeesta löytyy Jumala. Pitääkö tämä sitten lainkaan paikkaansa - tiedä häntä?

Lordi Dunsany: Haltiamaan kuninkaantytär

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti