keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Runoudesta

Tällä kertaa runouden amfiteattereilla ottelevat kaksi rokkarirunoilijaa:

Toinen on runoilijasta rocktähdeksi muuttunut Patti Smith ja toinen rokkikukosta runoilijaksi kääntynyt Jim Morrison. Smithin teos on nimeltään Viattomuuden tunnusmerkit ja Morrisonin puolestaan Jumalat & Uudet olennot. Nimet kertovat kaiken oleellisen.

Patti Smithin - jota pidetään tietyissä piireissä jopa jonkinlaisena punkin kummitätinä - runot ovat yllättävän - no, viattomia. Omassa musiikissaan huomattavasti rajumpi Patti on ehkä jopa vähän liiankin pliisu. Kyseessä ei siis todellakaan ole minkäänlaista rocklyriikkaa, vaan ihan "oikeita" runoja. Mutta jos ja kun runous ei vain yksinkertaisesti soita minkäänmoisia mielenkieliä, ei sillä ole käytännössä mitään merkitystä.

Paljon kertoo myös se, että valikoiman on suomentanut Risto Ahti. Kun ennen lukemista mietin, kukakohan voisi suomentaa Smithin tuotantoa, niin ensimmäiseksi mieleen tuli jotain Kauko Röyhkän ja Pelle Miljoonan suuntaan. Ahti on kuitenkin tähän tarkoitukseen ihan passeli heppu, sillä kyseinen runous on huomattavasti lähempänä esimerkiksi juuri hänen omaa tuotantoaan kuin taas yllämainittuja.

Liskokuninkaan eli Mr. Mojo Risingin runot iskevät tajuntaan pikkaisen lujempaa, mutta myös tässä tapauksessa kyseessä on ihan ihkaoikeita runoja. Niissä on kyllä huomattavasti enempi meisseliä, joten setti on tyylillisesti paljon lähempänä Morrisonin musiikillista tuotantoa. Kuitenkin se tosiasia, että noin puolet koko kirjasta käsittelee temaattisesti elokuvaa, kieltämättä kummastuttaa.

Jälkimmäinen puolisko tutkii asioita hieman laveammin. Ja kun ottaa huomioon, että kundi on kuitenkin kuollut jo 27-vuotiaana, niin ei voi kuin voivotella, minkä runoilijan maailma olisikaan hänestä vielä saanut. Jimhän oli jopa kerinnyt äänittääkin osan runoistaan (jotka sitten tietenkin on julkaistu postuumisti). Nyt on silti käynyt niin ikävästi, että runoilija-Morrisonin ääni on päässyt hukkumaan shamaani/juoppo-Morrisonin legendan alle...

Patti Smith: Viattomuuden tunnusmerkit
**

Jim Morrison: Jumalat & Uudet olennot
***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti